Curativ si racoritor. Despre cocktailul Mojito.

Istoria cocktailului Mojito incepe inca din secolul XVI, insa datorita complexitatii aromatice si a prospetimii fiecarui ingredient a reusit sa se mentina in topul preferintelor consumatorilor de peste tot din lume – mai ales in zilele toride, parca nesfarsite, de vara! Nici nu-i de mirare ca orice barman de pe planeta il poate prepara fara prea mari dificultati!

            Totusi, ceea ce fascineaza cu adevarat la acest cocktail este povestea ce-l are ca protagonist pe piratul Francis Drake care se presupune ca este parintele mixului. In lucrarea Paladares: Recipes Inspired by the Private Restaurants of Cuba redactata de catre Anya von Bremzen este redata reteta pe care o folosea barbatul pentru a obtine bautura ce, pe langa faptul ca era delicioasa, se mai considera si ca te trateaza de anumite maladii! Pai cum sa n-o bei zi de zi precum Sir Drake? J

Ingrediente:                                           

  • Aguardiente de caña (tafia)
  • Frunze de menta
  • Lime
  • Zahar brun

Intoarcerea la origini – 1500 si-un pic

            Francis Drake, numit adesea si El Draque, este un personaj emblematic in cultura englezilor, cat si in cea a spaniolilor datorita numeroaselor sale acte de vitejie sau cruzime – depinde pe cine intrebi! El este primul englez ce a inconjurat pamantul navigand, iar de aceea  Elisabeta I a Angliei l-a facut cavaler. Misiunile sale erau sangeroase, insa nu lipsite de importanta.

            Un moment istoric este anul 1586 cand a fost trimis sa jefuiasca orasele Lumii Noi unde se afla aurul Aztec – o comoara ce valora dublu fata de venitul anual al reginei Angliei. Avertizat fiind de pe continentul european  de catre regele Philip II al Spaniei de iminenta venirii lui Drake, guvernatorul Cubei si-a pregatit oastea de ce era mai rau.

            Dupa cateva zile petrecute in apropierea Havanei si tragerea a cateva impuscaturi, nava lui El Draque se retrage, lasand in urma tezaurul. Locuitorii coloniei spaniole au fost surprinsi, neintelegand ce s-a petrecut, dar fericiti ca au scapat, cel putin pe moment, de pericol.

 Se crede ca datorita fricii de a contacta holera (boala mortala a intestinului subtire, specifica perioadei, cauzata de o bacterie) capitanul si-a preparat un mix de aguardiente de caña, frunze de menta, lime si zahar brun, o potiune ce se folosea pe vasul sau impotriva durerilor de stomac. Astfel ca esecul misiunii sale s-a datorat… unei betii.

In amintirea unuia dintre cei mai de seama englezi, bautura a ramas multi ani cu numele de “El Draque” si a continuat a fi consumata in scopuri medicinale – mai mult sau mai putin moderat. Explicatia credintei in capacitatile de vindecare a bolilor de stomac a bauturii este destul de simpla: lamaia verde si menta calmau putin durerile, insa alcoolul te facea cu siguranta sa uiti si de suferintele fizice, dar si de cele sufletesti!

Inventarea romului si reinterpretarea El Draque – 1800 si ceva

            Pret de aproape doua secole nimeni de niciunde nu a indraznit sa aduca vreo schimbare licorii El Draque – fie din respect, fie din lipsa de inspiratie, asta nu mai stim. Totusi, odata ce Don Facundo Bacardí Masso a introdus pe piata un produs atat de rafinat precum romul, reteta de Draquecito a fost schimbata.

            Inlocuirea tafiei artizanale cu o bautura mult mai placut aromata – asa cum este romul, a reprezentat una dintre cele mai bune idei din industrie. Reprezentantii companiei Bacardi sustin ca ei sunt cei care au creat Mojito-ul asa cum il stim astazi si cine-i poate contrazice? Ce ar fi cocktailul Mojito fara rom? El Draque, desigur.

Ce inseamna “Mojito”?

            Asa cum am spus si mai sus, depinde pe cine intrebi. Sunt voci care sustin faptul ca “Mojito”provine de la cuvantul spaniol “mojo”care ar desemna anumite sosuri traditionale preparate din suc de lime si mirodenii locale. O alta teorie sustine ca “Mojito”vine de la lexemul spaniol “mojadito” ce se traduce prin “umed”. Nu putem fi siguri care este etimologia cuvantului “mojito”, insa de un singur lucru putem fi absolut certi: este delicios!

De unde atata popularitate, dom’le?

            Da, am decis faptul ca este un cocktail delicios, usor de preparat si care contine doar ingrediente usor de procurat, insa cu siguranta nu a putut deveni atat de cunoscut la nivel mondial doar datorita acestor calitati.

            Expunerea in timp pe diferite canale de comunicare a reprezentat elementul cheie al popularizarii bauturii. Poate unul dintre cei mai faimosi bautori de Mojio este scriitorul Ernest Hemingway. Acesta chiar a scrilejit pe peretii barului La Bodeguita del Medio (Havana, Cuba) textul “Mi mojito en La Bodeguita, mi daiquiri en El Floridta” (Mohito-ul meu in La Bodeguita, Daiquiri-ul meu in El Floridita – Havana, Cuba).

            Reteta dupa care era preparat Mojito-ul favorit al lui E. Hemingway este:

Ingrediente:

  • 60 ml de rom alb Havana Club
  • 60 ml sifon
  • O lingurita de zahar pudra
  • Sucul de la un lime
  • 4 frunze proaspete de menta
  • Gheata sfaramata
  • Un fir de menta

Mod de preparare:  pune menta intr-un pahar de tip Collins, stoarce zeama de lamaie verde peste aceasta si adauga zaharul. Amesteca gentil menta in sucul de lime si zahar cu ajutorul unui pistil sau a unei linguri mari. Adauga gheata si romul, iar apoi amesteca. Adauga sifonul, apoi amesteca. Decoreaza cu un fir de menta.

            Un alt moment de glorie al cocktailului Mojito a fost in anul 2002 cand producatorii filmelor cu James Bond au introdus bautura in productia “Die Another Day”. Scena ii are drept protagonisti pe Halle Berry si Pierce Brosnan pe barul unei plaje. Agentul 007 foloseste replica “Mojito? Ar trebui sa incerci”, garantand astfel popularizarea bauturii racoritoare odata pentru totdeauna. Motivele sunt lesne de inteles: un barbat deosebit de fermecator cucereste una dintre cele mai frumoase femei cu o bautura.

Mojito pentru toata lumea. Virgin Mojito (Mojito fara alcool)

            O bautura pe care o poti savura chiar daca ai de condus ori alaturi de cei mai mici din familie. Este un cocktail ce cu siguranta nu va dezamagi pe nimeni.

Ingrediente:

  • 130 ml apa
  • 60 ml apa minerala
  • O lingurita de zahar/ miere
  • Sucul de la doua lime
  • 5 frunze proaspete de menta
  • 3 cuburi de gheata
  • Coaja de lamaie
  • Un fir de menta

Mod de preparare: Fierbe apa la foc mediu. Ia recipientul de pe foc si adauga frunzele de menta, iar apoi acopera pret de 5 minute cu un capac. Strecoara continutul intr-un alt recipient si adauga sucul celor doua lamai verzi, zaharul/ mierea si amesteca-le. Adauga apa minerala si firul de menta, iar apoi transfera intr-un pahar de servire. Adauga gheata si decoreaza cu coaja de lamaie.

Mojito mexican

            Tinand cont de proprietatile racoritoare ale cocktailului Mojito, nu ar trebui sa ne mire popularitatea crescuta in zonele calde precum cele ale Mexicului. Oamenii au mixat si inovat bautura, astfel incat au descoperit amestecul ce le place cel mai mult. Banuim ca v-ati prins despre ce este vorba, dar totusi o vom spune: mojito cu tequila.

Ingrediente:

  • 30 ml tequila Jose Cuervo
  • 100 ml apa
  • 30 ml apa carbogazoasa
  • O lingurita de zahar
  • Sucul de la un lime
  • 10 frunze proaspete de menta
  • Gheata sfaramata

Mod de preparare: Amesteca intr-o cratita apa cu zaharul pana cand acesta din urma se dizolva. Pune recipientul la foc mediu pana cand siropul incepe sa fiarba. Ia de pe foc, iar mai apoi adauga frunzele de menta. Acopera cu un capac si lasa sa se raceasca. Strecoara siropul de frunzele de menta, iar apoi adauga gheata, tequila si sucul de lime. Toarna cocktailul intr-un pahar si adauga la final apa minerala.

Atat de iubit nediluat!

            Mojito este un cocktail atat de indragit incat nimeni nu ar vrea sa-si vada paharul gol. Din acest motiv au fost inventate cuburule de gheata speciale pentru acest mix racoritor. Nu este absolut deloc greu de facut, deci puteti sa va pregatiti cateva chiar acasa.

            Adaugati in proportii egale zahar, apa si suc de lime in formele de gheata si… atat! Pastrati la congelator si bucurati-va de un Mojito aromat si, mai ales, nediluat!

            Asadar, istoria cocktailului Mojito inceputa in urma cu aproximativ 500 ani in urma este una absolut captivanta. De la regine si pirati temuti pe mare, pana la filme cu agenti secreti, aceasta bautura le-a vazut pe toate si suntem absolut siguri ca nu va disparea din inimile consumatorilor prea curand. Tot ceea ce ne ramane de facut este sa mai comandam “un mojito, dos mojitos” si sa ne bucuram de aromele proaspete indiferent de temperatura de afara.

Surse:

Alfonso Colmenares. Bars Stories, Babelcube Inc., 2017

Anya von Bremzen. Paladares: Recipes Inspired by the Private Restaurants of Cuba, New York, Abrams Books, 2017

Donald E. Smith. Cuba – One Mojito at a Time: So Near, yet so Far, Bloomington, Author House, 2010

Kurt Maitland. Drink, Kennebunkport, Cider Mill Press, 2019

Lucinda Hutson. ¡Viva Tequila!: Cocktails, Cooking, and Other Agave Adventures, Austin, University of Texas Press, 2013

Wayne Curtis. And a Bottle of Rum: A History of the New World in Ten Cocktails. New York, Broadway Books, 2007

Leave a Comment

Cele mai populare Articole

X
Scroll to Top