Cocktailul cu sare si piper: Bloody Mary

Bloody Mary este poate cea mai populara bautura consumata in ultima vreme la brunch-uri si este de la sine inteles atunci cand descoperi multitudinea  de alimente cu care puteti garnisi un astfel de cocktail. In mod traditional acesta se decoreaza cu tulpini de telina sau o felie de lamaie, insa consumatorii mai excentrici pot opta si pentru variante mai neobisnuite precum garniturile de stridii, creveti, fasole boabe sau chiar masline umplute cu blue cheese – limita e doar imaginatia.

 Cu toate ca la prima vedere este un cocktail deosebit de modern si versatil pe care toata lumea pare sa-l indrageasca la momentul actual, acesta este trecut de prima tinerete, insumand mai bine de 80 ani! Prin urmare este o bautura ce a reusit sa cucereasca mai multe generatii de consumatori de la nivel mondial. Cu o reteta atat de surprinzatoare pentru un cocktail, acesta isi trage sorgintea in anii ’20 sub egida barmanului Fernand Petiot care initial l-a preparat utilizand 100 ml de vodka si 100 ml suc de rosii, urmand sa-l mai cizeleze cativa ani mai tarziu in ’34 folosind urmatoarea reteta:

Ingrediente:

  •  60 ml vodka
  •  60 ml suc de rosii
  •  Sucul de la o jumatate de lamaie
  •  0.2 g  sare
  •  0.2 g piper negru proaspat macinat
  • 0.2 g ardei cayenne
  •  2 ml sos Worcestershire
  •  Gheata sfaramata

Mod de preparare: amesteca toate ingredientele intr-un shaker si toarna cocktailul intr-un pahar inalt. Decoreaza cu o bucata de tulpina de telina.

Lectia de istorie cu Bloody Mary

Perioada 1920-1933 a fost una istorica pentru intreaga planeta, insa episodul cel mai de seama in existenta cocktailului Bloody Mary a fost Prohibitia Americana.  Acest eveniment a insemnat interzicea producerii, comercializarii, importarii si exportarii unor anumite produse dintre care si bauturille alcoolice erau incluse. Asa ca nici urma de miscare ostentativa de a crea noi bautiri sau mixuri colorate.

 Este lesne de inteles ca bogatasii americani au putut iesi de pe pe teritoriul statelor in zone ce nu existau astfel de constrangeri, prin urmare europenii au avut un contact mai intens decat pana la acel moment cu cetatenii de peste ocean. Astfel se face ca barmanul Fernand Petiot ce lucra in Paris la The New York Bar a putut intalni numerosi americani carora sa le serveasca un produs ce nu exista totusi in meniu, dar era foarte apreciat: vodka cu suc de rosii.

 Atras de visul american, Fernand “Pete” Petiot se muta Statele Unite dupa incheierea prohibitiei unde reinventeaza cocktailul pe care il servea in Franta adaugand sos Tabasco pentru un plus de iuteala. Aceasta idee a revolutionat lumea mixurilor de bauturi.

De ce se numeste cocktailul Bloody Mary?

Daca povestea cocktailului a fost una atat de lipsita de controverse, nu se poate spune ca si numele acestuia a avut aceeasi soarta. Exista o serie de teorii ce graviteaza in jurul alegerii numelui ce aduc in atentie povesti legendare, povesti de iubire sau sefi nemultumiti. Nu stim care-i adevarul, motiv pentru care alegem sa le prezentam pe toate si sa va lasam pe dumneavoastra sa alegeti.

1. Mary Tudor este Bloody Mary

Se crede ca acest cocktail de un rosu vibrant reprezinta un omagiu adus Reginei Maria I a Angliei care a condus tara in secolul XVI. In cei cinci ani de domnie regina a executat cu sange rece peste 300 de opozanti religiosi pentru a sprijini misiunea reinstaurarii catolicismului pe teritoriul Angliei, iar astfel a fost poreclita Bloody Mary.

 2. Chelnerita Mary

O alta teorie ce graviteaza in jurul acestui cocktail sustine ca un prieten de-a lui Pete Petiot i-a sugerat sa numeasca bautura sa favorita “Bloody Mary” drept omagiu adus chelneritei sale favorite, Mary, ce lucra la clubul de noapte Bucket of Blood. Localul se numea astfel din cauza apei murdare de sange ce se arunca pe strada dupa curatarea barului in care aveau adesea loc altercatii.

3. Noul sef nemultumit

Ultima idee ce a fost spusa in directia numelui cocktailului tine mai mult de motivul pentru care nu ar fi trebuit numit niciodata cocktailul Bloody Mary. Vincent Astor ce achizitionase hotelul in care lucra F. Petiot a considerat ca denumirea aleasa este nepotrivita datorita vulgaritatii pe care o emana. Un alt factor ce l-ar fi indemnat sa gandeasca astfel ar fi fost si faptul ca pe sotia sa o chema Mary. Varianta acceptata de omul de afaceri pentru bautura a fost Red Snapper. Tot el este cel care a considerat ca Red Snapper ar fi trebuit preparat cu gin, nu cu vodka, intrucat se putea gasi mult mai usor la acea vreme pe teritoriul Americii.

Retete de Bloody Mary

O bautura atat de populara nu a ramas in varianta sa originala pentru mult timp, mai ales ca, dupa cum am scris mai sus, este una dintre cele mai populare la brunch-uri. Prin urmare, barmani sau pasionati din toata lumea au inovat cum au stiut mai bine celebrul cocktail rosu. Va prezentam o serie de retete de Bloody Mary care mai de care mai delicioase pe care va invitam sa le incercati cu prima ocazie!

The Asian Bloody Mary

Ingrediente:

  •   60 ml vodka Absolut
  •   180 ml suc de rosii
  •   O lingurita de sos sriracha
  •   O lingurita de wasabi
  •   0.2 g piper negru
  •   0.2 g sare
  •   O tulpina de telina

Mod de preparare: Amesteca toate ingredientele in ordinea in care sunt notate. Decoreaza cu tulpina de telina.

Dirty Marys

Ingrediente:

  •   60 ml vodka Finlandia
  •   100 ml suc de rosii
  •   10 ml suc de lime
  •   7.5 ml sos Worcestershire
  •   7.5 ml sos Tabasco
  •   5 g pasta de hrean
  •   0.3 g piper negru proaspat macinat
  •   0.2 g sare
  •   tulpina de telina
  •   o bucata de bacon prajit
  •   o bucata de castravete murat
  •   o bucata jalapeños

Mod de preparare: Amesteca sare si piper pe o farfurie, iar mai apoi unge cu zeama de lime marginea paharului. Intoarce paharul in mixul de condimente pentru a crea un guler aromat. Mai apoi adauga tequila, sosul Worcestershire, sosul Tabasco, pasta de hrean si amesteca cu o lingurita. Garniseste cu sare si piper. Decoreaza cu tulpina de telina, bacon, castravete murat si ardei iute.

Asadar, cocktailul Bloody Mary este o bautura delicioasa, ce este bine venita in orice moment al zilei. Se poate prepara in functie de preferintele fiecarui consumator: mai aromata sau doar din doua ingrediente cheie: vodka si suc de rosii. Decorul unui pahar cu Bloody Mary poate contine numeroase alimente, fapt ce il face un cocktail aparte, de neuitat chiar. Recomandam sa il preparati doar cu spirtoase de calitate pentru o experienta completa.

 Surse:

Andrew F. Smith. The Oxford Companion to American Food and Drink, Oxford, Oxford University Press, 2007

Brian Bartels. The Bloody Mary: The Lore and Legend of a Cocktail Classic, with Recipes for Brunch and Beyond, Berkeley, Ten Speed Press, 2017

Cheryl Charming. The Cocktail Companion: A Guide to Cocktail History, Culture, Trivia and Favorite Drinks, Rangoon., Mango Media, 2018

Leave a Comment

Cele mai populare Articole

X
Scroll to Top