Îl savurăm, ne „umple” sufletul de fericire și este acolo lângă noi când ne bucurăm de momentele petrecute alături de familie și prieteni. Pur și simplu este nelipsit din viața noastră, fiind vedeta ocaziilor speciale.
Există nenumărate studii despre vin și o mulțime de legende. Primele atestări au apărut aproximativ acum 8 000 de ani în Georgia. De asemenea, în China există dovezi de acum 7 500 de ani pentru un vin obținut din struguri fermentați, amestecați cu alte fructe. În Georgia de astăzi este și locul de origine al soiului de struguri Saperavi, cunoscut ca fiind cel mai vechi, dar și cel mai celebru dintre toate tipurile.
Știai că gustul cuceritor al vinului din acest soi de strugure este dezvăluit doar după cei 4 patru ani de păstrare? În traducere, Saperavi înseamnă vopsea din simplu motiv că nuanța cojii și a pulpei strugurelui este de un roșu închis, un lucru rar văzut la soiurile de struguri roșii.
Vinul a fost mereu legat de religie. Pentru creștinii din întreaga lume, vinul reprezintă sângele Domnului, fiind prezent la toate ceremoniile religioase. Vinul a jucat un rol esențial în Egiptul Antic pentru că faraonii erau înmormântați cu sticlele de vin alături de ei, iar povestea băuturii era ilustrată pe pereții locului de veci. În Delta Nilului (300 î.Hr) exista o industrie de vinificație care producea în special vinul roșu, deoarece se aseamănă cu sângele. Resturi ale vinului au fost găsite și în mormântului lui Tutankhamon.
Într-o peșteră din Armenia din anul 4 100 î.Hr s-a descoperit cea mai veche cramă din lume. Acolo s-a găsit o presă de struguri, dar și anumite modele de vase pentru băut: cupe și borcane.
Oamenii de știință au utilizat datarea cu carbon (metodă de determinare a vârstei a obiectelor vechi descoperite) a unor parți ceramice care au fost în contact cu vinul. Se preconizează că cel mai vechi fragment din ceramică datează din 5 980 î.Hr.
Dovezi despre existența unui vin produs dintr-o viță de vie sălbatică, dar care treptat, a fost domesticită există în zona Caucazului, Egiptului și a Mesopotamiei. Mai mult, istoricii au descoperit că oamenii din preistorie, adunau diferite fructe dulci din copaci, apoi le depozitau într-un loc la păstrare, iar după câteva zile apărea procesul de fermentare. Acel suc se transforma într-un vin cu un grad de alcool scăzut.
Putem spune că acest vin primitiv a fost, probabil descoperit din întâmplare. Grecii antici au dat naștere unui cult pe care romanii l-au continuat: închinarea lui Dionysus – zeul vinului la greci, și la Bacchus – zeul vinului la romani. Grecii și romanii au reușit să transforme băutul vinului într-o artă excepțională. Au testat temperatura, au experimentat modul de servire și au adăugat diferite ierburi și mirodenii pentru a aduce un plus de valoare gustului. Grecii au fost cei care exportau băutura pe o scară largă și au introdus vița-de-vie în multe din coloniile lor.
Imperiul Roman a fost cel care a ajutat la dezvoltarea viticulturii, iar vinul a fost o componentă de bază în dieta romanilor, devenind și o afacere prosperă. De asemenea, acesta era folosit cu succes în medicină și industrie, mai exact în producția parfumului. Vinul era o parte importantă din viața romanilor, iar poeții îl menționau des în scrierilor lor.
Cea mai veche sticlă de vin a fost descoperită în mormântul unui nobil roman în apropierea orașului german, Speyer. Specialiștii sunt de părere că vinul a fost obținut din strugurii cultivați din timpul ocupației romane. În Evul Mediu, călugării benedectini și cistercieni erau mari producători de vin în Franța și Germania, țările din prezent. Conchistadorii spanioli au adus pe teritoriul Mexicului de astăzi, soiuri europene de struguri pentru ceremoniile religioase. Treptat, producția și consumul de vin s-au dezvoltat odată cu expansiunea europenilor pe alte continente. În acest mod, s-au creat noi tehnologii de prelucrare a strugurilor.
În perioada Renașterii, în Franța apare în final, interesul pentru vinurile bune care erau prezentate într-un mod extrem de elegant, iar în regiunea Bordeaux încep cercetări intense pentru producerea unor vinuri de calitate. Marele boom este în secolul al XX-lea, consumul pentru vin, devenind un obicei, în special după al II-lea Război Mondial, momentul când și cultura viței-de-vie se dezvoltă.
Luna Mai este cu totul specială pentru iubitorii de vin, deoarece în data de 25, toți ridică paharul în cinstea acestuia, ziua când este și celebrat.
Fiindcă este și va rămâne invitatul de onoare al mesei, indiferent de specificul său, o stare de spirit și o amprentă vie a unei culturi, Alexandru Procovanu, oenologul cramei Viișoara te invită în mediul online la primul live dedicat vinului.
Timp de două ore jumătate, acesta răspunde la toate curiozitățiile despre cea mai iubită licoare a tuturor timpurilor, dar și despre evoluția cramei pe care o reprezintă. Crama Viișoara este situată la 40 de km de Constanța, unde „soarele și briza mării răsfață și alintă viile ca nicăieri în altă parte”.
Oenologul îți răspunde la toate întrebările despre cea mai iubită licoare a tuturor timpurilor. Care este diferența dintre aroma și buchetul unui vin?, Cum a luat naștere vinul?, Secretele servirii unui vin bun?, La ce să fii atent atunci când alegi o sticlă de vin?, Cum este făcut vinul la Viișoara? sau Cum a reușit Viișoara să reînvie tradiția după comunism?.
Dar asta nu e tot. Ne dorim să aflăm și mai multe informații, iar de aceea așteptăm cu interes și întrebările tale pe care le transmitem oenologului. Pe pagina de Facebook, Instagram sau în eveniment ne poți lăsa toate curiozitățiile despre vin la care până acum nu ai găsit răspunsurile potrivite.
Pregătește-te din timp și celebrează Ziua Vinului împreună cu Top Drinks, furnizorul tău de bună dispoziție, și cu un pahar de vin în mână, de la Viișoara. Rezervă-ți timp și pentru tine și vino să descoperi informații și povești spuse cu pasiune de un om dedicat artei vinului!
Nu există om care să nu îl fi gustat!
Fiecare rămâne o clipă fascinat de notele sau aromele sale pe care le resimte perfect prin miros sau doar printr-o singură înghițitură. Experiența pe care o oferă este una de nedescris, iar aceasta devine și mai interesantă dacă știi cum să îl savurezi. Se spune că vinul este o adevărată știință pe care o înveți prin educație, dar cărămida de bază rămâne dorința de a aprofunda arta vinului.
Participă gratuit la un live pe Facebook: https://www.facebook.com/events/864001991128470?ref=newsfeed
Așadar, îți dăm întâlnire marți, în 25.05.2021 la ora 15:30, dar până atunci te așteptăm pe www.topdrinks.ro să îți alegi un vin de la Viișoara, crama lunii Mai!
“Invitat fiind la cramă
Am răspuns, ca bun creștin
Printr-o scurtă telegramă:
Vin!”
(Pastorel Teodoreanu)
Surse de inspirație: