Înregistrare / Autentificare

9 vinuri care să te încălzească toamna aceasta

Fie că te bucuri mai mult sau mai puțin, petrecerile în aer liber și călătoriile se sfârșesc pentru o perioadă… 

Toamna este oficial aici, iar asta înseamnă că după un sezon plin de evenimente, a sosit momentul perfect pentru a ține o mică pauză petrecută acasă, în liniștea unui decor confortabil.

La Top Drinks, în timp ce ne pregătim hainele groase pentru sezonul rece, ne-am apucat să aranjăm și acel colț special și reconfortant din casă, de unde vom privi cum se schimbă natura și odată cu ea, vinul nostru din pahar… 

Ce fel de vinuri alegem toamna?

Unul dintre motivele pentru care ne place atât de mult vinul este pentru că acesta își găsește mereu locul în pahar, indiferent de anotimp! 

Pe lângă faptul că vinul este o băutură foarte versatilă, cramele locale și cele internaționale ne pun la dispoziție o gamă largă de produse, dintre care putem alege în funcție de preferințe, ocazii speciale sau de sezon.

 Așa că, pentru a ne asigura o experiență plăcută de fiecare dată când alegem un vin, trebuie să învățăm să acordăm puțină atenție unor caracteristici. (Și din fericire, nu trebuie să fii un expert sau să-ți cheltui banii pe etichete foarte scumpe pentru a găsi un vin pe gustul tău, care să fie totodată în ton cu atmosfera noului anotimp.

Deci, hai să trecem la întrebarea cea mai importantă, și anume: Cum ar trebui să fie vinul de toamnă ideal? 

Fără să intrăm în prea multe detalii (cum ar fi soiul sau culoarea), deocamdată vom fi atenți ca vinul pe care-l alegem să îndeplinească 2 condiții: acesta va trebui să reflecte schimbarea anotimpului și totodată, a preparatelor din farfuria noastră.

Cu alte cuvinte, dacă până acum în timp ce stăteai pe marginea piscinei, așteptând să-ți torni un pahar de vin proaspăt, ușor, răcoritor, cu arome fructate și florale; ei bine, acum toamna îți aduce în pahar vinuri cu un conținut mai ridicat de alcool, care să te încălzească atunci când temperaturile sunt în scădere. 

Vinul ideal pe care să-l alegi într-o zi de toamnă este unul aromat, cu note bogate, corp mediu și taninuri fine, care scot în evidență (sau chiar completează de minune) gustul preparatelor savuroase din fructele și legumele toamnei.

Totodată, acum ar fi momentul perfect și pentru degustarea vinurilor învechite în butoaie de stejar, deoarece aromele dobândite în urma învechirii (ex. vanilie, afumat, nucșoară sau scorțișoară) se potrivesc excelent cu mâncărurile de toamnă).

Așa că, în concluzie putem spune că exact ca pastele și orezul, există niște vinuri de toamnă pe care le putem ține tot sezonul pe raft. Hai să descoperim care sunt acestea:

Vinul roșu de toamnă

După cum am zis și mai sus, odată ce scad temperaturile, corpul nostru are nevoie de ceva care să ne pună sângele în mișcare. Iar pentru asta, probabil cu toții suntem de acord că de abia există ceva mai potrivit decât vinul roșu.

Trebuie să avem grijă totuși să nu exagerăm,  deschizând acea sticlă de Cabernet Sauvignon pe care am păstrat-o pentru Ajunul Crăciunului. În schimb, putem începe sezonul nou cu vinuri roșii mai ușoare, cu taninuri fine, susținute de o corpolență și o aciditate medie. 

 Astfel de vinuri bogate în arome se potrivesc de minune cu preparatele mai consistente ale toamnei, cum ar fi tocănițele, plăcintele sau supele cremoase.

 Ca punct de plecare, poți începe cu acel vin roșu pe care-l savurai din frapiera cu gheață în timpul verii, doar că acum îl vei servi lăsându-l să se apropie de temperatura camerei.

 După ce ai făcut acest mic experiment, poți continua cu următoarele:

Jelna – Pinot Noir Wild Yeast Dealu Negru

Este clar că sosirea toamnei trebuie să fie vestită de cel puțin o sticlă de Pinot Noir. Fiind un vin fin, amplu și elegant, Pinot Noir-ul este considerat de către mulți iubitori de vinuri o introducere preferată (și) în acest sezon. 

 Așa că, te încurajăm să începi toamna cu un Pinot Noir Wild Yeast Dealu Negru, creat din drojdie sălbatică, care poartă amprenta solului Podgoriei Lechința, caracterizându-se printr-o prospeţime și o aciditate ridicată. 

Acest vin redă o culoare rubinie și dezvoltă arome proaspete de cireșe și vișine, pe lângă notele decadente de mușcată, lemn de urzică și carne de vită caramelizată. Datorită ținutei sale catifelate și moi, Pinot Noir Wild Yeast Dealu Negru poate fi un companion ideal într-o după-amiază mai răcoroasă de toamnă.

Tenuta Romana – Special Edition Primitivo 2018

Un alt vin perfect pentru întâmpinarea lunilor reci este Primitivo. Acest soi specific sudului Italiei este unul foarte răspândit în Puglia, locul în care este cultivat într-un mediu însorit și uscat. Numele de ”Primitivo” sugerează caracteristica de coacere timpurie a boabelor de struguri.

Tenuta Romana, crama recunoscută pentru vinurile sale de o calitate înaltă, create de unii dintre cei mai buni oenologi italieni, ne pune la dispoziție Special Edition Primitivo 2018. Acest vin iese în evidență datorită caracterului său interesant, în care bogăția și moliciunea sunt într-o combinație fenomenal de echilibrată. 

Numele de ”Fructuositas” (= fructuos) inspiră note de fructe roșii, printre care poți descoperi arome de mure și căpșuni.  Special Edition Primitivo 2018 merge bine cu mâncărurile savuroase de toamnă, dar și cu brânzeturi sau preparate din carne roșie.

7 Arts – Fetească Neagră

Evident că la capitolul de vinuri roșii trebuia să includem și un soi autohton. Feteasca Neagră, sau cu alte cuvinte, soiul din care se produc cele mai bune vinuri românești, pe cât de mult a reușit să ne bucure pe timp de vară prin rose-uri deosebite, așa ne încântă și acum prin autenticitatea lui.

Un bun exemplu este Feteasca Neagră de la 7 Arts, cramă aflată în regiunea Dealurile Olteniei. Strugurii din care a fost produs acest vin excelent au fost culeși manual, apoi maturați timp de 6 luni în baricuri de stejar românesc.

7 Arts Fetească Neagră are o culoare intensă de rubiniu închis cu tente de violet. Vinul te va surprinde printr-un miros plăcut de fructe negre, conturat de note de pământ umed, dar și prin gustul său fructat, cu taninuri catifelate. Pentru o senzație maximă de căldură și confort, asociază-l cu preparate din carne de vită sau miel, la o temperatură de 16-18 °C.

Vinul alb de toamnă

În caz că și tu credeai că sezonul fierbinte și cel al vinurilor deschise la culoare iau sfârșit în același timp, înseamnă că ar trebui să acorzi puțină atenție la obiceiurile iubitorilor de vinuri albe.

Aceștia știu că dacă până acum temperaturile ridicate cereau câte un vin alb proaspăt și revigorant, sosirea toamnei este nimic altceva, decât încă un prilej de a se bucura de diversitatea acestei băuturi.

O zi înnorată și ploioasă de toamnă este momentul ideal pentru a deschide o sticlă de vin alb savuros, cu un corp mediu și o aciditate vioaie, care să-ți echilibreze palatul în urma mâncărurilor cu arome pământii și sărate.

Dacă pastele cu sos cremos, brânzeturile sau carnea albă fac parte din meniul tău de toamnă, înseamnă că nici următoarele vinuri nu pot lipsi de pe masă:

Diesel Farm – Bianco Di Rosso 2015

Aflat pe dealurile din jurul orașului Marostica, Italia, Diesel Farm este o fermă care se întinde pe o suprafață de peste 100 de hectare, la o altitudine de 300 de metri.

Solul acestei zone este unul foarte bogat în săruri minerale, iar microclimatul ideal asigură o maturare perfectă strugurilor din podgoriile Diesel. Renzo Rosso (proprietarul cramei) s-a angajat de mulți ani în producerea vinurilor de calitate înaltă, realizate prin tehnici de producție artizanală, având o grijă deosebită de mediul înconjurător.

Bianco di Rosso 2015 este un vin obținut din struguri Chardonnay, provenite din aceste podgorii. Vinul este înzestrat cu un buchet de arome intense de pere coapte și caise, tei, păpădie și citrice confiate. Gustul său bogat, dens și mineral poate fi asociat de minune atât cu aperitive ușoare, cât și cu mâncăruri tradiționale, care au la bază legume, orez, paste sau pește.

Lebăda Neagră – Egreta Aligote Fume Ediție Limitată

Lebăda Neagră este o cramă boutique din Sarica Niculițel, având una dintre cele mai vechi podgorii din Dobrogea, care se află în imediata vecinătate a rezervației Biosfera Delta Dunării. 

Printre cele 30 de hectare de vie crește și soiul Aligote, provenit dintr-o clonă de origine franțuzească, destinată producerii de vinuri de înaltă calitate.

Egreta Aligote Fume – Ediție Limitată este unul dintre vinurile pe care trebuie neapărat să le încerci toamna aceasta. Notele florale plăcute, cu nuanțe de flori de câmp proaspăt înflorite se împletesc perfect cu aromele sale afumate discrete. Vinul are un corp mediu, un gust echilibrat, susținut de o bună aciditate. Cu alte cuvinte, companionul perfect pentru o ieșire în natură pe timp de toamnă.

Liliac – Sauvignon Blanc

Dacă crezi că Sauvignon Blanc-ul își are locul în pahar doar în zilele toride de vară, toarnă-ți un pahar de Liliac Sauvignon Blanc într-o după-amiază însorită de toamnă.

Chiar dacă fructele de mare și preparatele din pește sunt acompaniamentul natural pentru acest tip de vin, asta nu înseamnă că trebuie să fie rezervat strict pentru astfel de ocazii.

Gustul floral, dominat de note de soc, lime și salvie, aciditatea crocantă, tipică terroir-ului transilvănean și post gustul de lungă durată, fac ca Liliac Sauvignon Blanc să fie o băutură ideală de servit lângă un prânz ușor de duminică.

Vinul rosé de toamnă

Dacă vinul este considerat băutura care poate fi savurată indiferent de sezon, atunci rosé-ul este cel mai versatil dintre toate tipurile de vin. (Da, chiar și în lunile răcoroase!)

Ce trebuie să luăm în considerare este că, odată ce afară începe să bată vântul și să plouă din ce în ce mai des, așa și noi începem să ne îndreptăm atenția către rosé-uri cu mai multă substanță și bogăție, cu un conținut de alcool mai ridicat, care sunt potrivite și mâncărurilor mai consistente ale toamnei.

Există cazuri în care ne poate ghida chiar și culoarea vinului. Dacă rosé-ul pe care obișnuiai să-l cumperi pe timp de vară era de un roz pal spre transparent, acum vei căuta mai des cele care dispun de nuanțe rubinii, puțin mai închise la culoare. (Iar dacă tot am adus în discuție, trebuie să clarificăm și faptul că o culoare mai intensă nu înseamnă neapărat mai multă dulceață)

Ideea este să realizăm în final că un vin rosé sec și fructat poate fi la fel de crocant, plăcut și satisfăcător într-o după-amiază însorită de octombrie, exact ca și în aprilie. (Iar acest lucru te va ajuta enorm de mult și în situațiile în care vrei să oferi un vin ca și cadou, însă nu știi exact preferințele celui căruia îi dăruiești)

 Așa că, hai să vedem recomandările:

Chateau de Montgueret Rosé D’Anjou 

Chiar dacă pentru vinurile corpolente și foarte expresive este puțin cam devreme, un Cabernet Franc vinificat în rosé, cum este și acest Rosé D’Anjou, poate fi o alegere mai mult ca potrivită într-o zi de toamnă.

Rosé D’Anjou este un vin intens, cu o aciditate medie și o mineralitate plăcută. Culoarea strălucitoare cu reflexe rubinii surprinde la fel ca și buchetul savuros, în care predomină note de căpșuni, piersici, lime și bomboane. Datorită corpolenței scăzute și gustului moale, Rosé D’Anjou se poate asocia cu mâncăruri ușoare și cu aperitive.

Davino – Făurar Rosé De Ceptura

Un alt companion perfect pentru după-amiezile calde de toamnă este Făurar Rosé De Ceptura de la Crama Davino. Acest cupaj de Merlot și Cabernet Sauvignon are un caracter splendid, datorită strugurilor culeși la maturitate deplină și vinificați în alb, folosind metoda Saignee. Buchetul aromatic al vinului surprinde prin nuanțe de fructe de pădure bine coapte, în care poți regăsi predominant fragi. Făurar Rosé De Ceptura este partenerul perfect al preparatelor ușoare din pește sau a celor din carne albă.

Oprișor Jiana Premium

Completând colecția dedicată Olteniei, alături de Rusalca Albă și Dragaica Roșie, Jiana Premium întruchipează zâna locurilor, combinând două soiuri roșii: Pinot Noir și Shiraz.

Personalitatea acestui vin este redată excelent printr-o nuanță de roz pal și abundă în arome proaspete de cireșe albe, piersici și mango. Aciditatea este bine integrată într-o structură elegantă, care se potrivește bine cu fructe de mare, preparate puţin picante sau peşte, însă se poate servi și ca un aperitiv excelent.

Deocamdată ne oprim aici cu poveștile despre vin. Dar dacă vrei să primești mai multe recomandări și să fii la zi cu toate noutățile și promoțiile Top Drinks, lasă-ne mai jos adresa ta de e-mail și vom reveni cu vești în cel mai scurt timp.

Leave a Comment

Cele mai populare Articole

X
Scroll to Top