Mâncare delicioasă, momente memorabile și băutura din pahar, care zici că are un gust mai bun în compania celor dragi…
Acestea sunt doar câteva motive pentru care probabil și tu iubești petrecerile. Mai puțin atunci când sunt organizate la tine acasă. 🙂
Sigur ai mai simțit și tu, că oricât de mare ar fi bucuria revederii cu prietenii și familia, distracția ținută acasă poate aduce cu ea mult stres și griji.
Pe lângă faptul că vrei să fii o gazdă primitoare, trebuie să te mai gândești la o mulțime de lucruri: ca exemplu, să ghicești preferințele fiecărui invitat și să eviți cu orice preț situația neplăcută în care să-ți anunți oaspetele că nu (mai) ai în frigider ce și-ar dori el.
Dar din fericire, vestea bună este că astfel de probleme se pot evita foarte ușor, cu puțină organizare. Iar atunci când totul este pus la punct conform planului, tot ce mai rămâne în urmă este să te relaxezi și să te simți bine alături de oaspeții tăi.
Mai jos ți-am notat câteva idei și sfaturi pentru cu privire la organizarea unui party reușit. În plus, la sfârșitul articolului vei găsi și un ghid descărcabil, care te va ajuta ca în viitor, organizarea unei petreceri să fie ca o joacă de copii.
Așa că, hai să începem cu pregătirile…
- Când te pregătești de distracție la tine acasă, stabilește data petrecerii cu cel puțin 3-4 săptămâni înainte. Ai grijă ca aceasta să nu coincidă cu o zi de naștere sau o aniversare.
- Pentru o comunicare eficientă, crează un grup pe o platformă de socializare, în care îți poți anunța invitații cu ușurință despre orice schimbări sau detalii legate de organizare. Totuși, nu uita ca invitațiile să le trimiți personal, la fiecare oaspete în parte.
- Dacă vă adunați mai multe persoane și nu ești 100% sigură cu privire la lista de băuturi, cumpără câteva sticle de rezervă. Partea bună este că băuturile alcoolice nu se strică, se pot pune deoparte pentru următorul party, le poți oferi cadou sau poți să le folosești chiar și la gătit. Iar în cel mai rău caz, dacă ai rămas cu prea multă băutură pe cap, la furnizori precum Top Drinks, poți returna sticlele nedesfăcute în termen de 30 de zile.
- Eliberează spațiul și scapă de lucrurile pe care nu le folosești. Mai ales dacă ții o petrecere în perioda sărbătorilor, acum este momentul perfect pentru a face niște cadouri și donații. Apucă-te de curățenie, adună-ți hainele, decorațiunile și orice chestie care nu-și mai are folosul și pregătește locul pentru lucruri și experiențe noi. 🙂
- Nu uita să servești întotdeauna mâncare alături de băuturile alcoolice.
- Pentru mai puține bătăi de cap și timp pierdut în bucătărie, folosește-te de beneficiile serviciilor de delivery și comandă mâncare proaspătă, gata preparată direct la tine la ușă.
- Păstrează câte o sticlă sau carafă de apă în mai multe colțuri ale casei, care să fie la vedere și mereu pline.
Despre băuturi în general…
- Cum se schimbă anotimpul, așa se schimbă și starea de spirit al invitaților tăi. În timpul verii, alege băuturi ușoare și mai mult vin alb în locul celui roșu. Iarna însă alege mai multe vinuri roșii și lichioruri mai aromate, de culoare închisă.
- Să ai întotdeauna 2-3 sticle de suc la frigider, nu doar pentru cocktailuri, dar și pentru consum propriu. În timpul petrecerii alternează consumul de băuturi alcoolice cu cele fără alcool. Nu uita totuși să consumi sucuri atunci când ți-e poftă, nu când ți-e sete. Cantitatea ridicată de zahăr din sucurile din comerț nu te vor ajuta deloc cu setea.
- Aprovizionează-te cu apă minerală. Pe lângă faptul că este răcoritoare, se potrivește cu o mulțime de cocktailuri. Servește apa minerală și șampania întotdeauna rece.
- Chiar dacă nu ai cunoștințe în arta mixologiei, nu-ți fie frică să incluzi în meniu câteva cocktailuri. Există o mulțime de rețete simple, care pe cât sunt de delicioase, pe atât de bine arată în pahar. Pe de altă parte, nu este nevoie să stai toată seara lângă bar, preparând băuturi. Lasă câteva rețete la vedere și ajută-ți invitații să-și prepare singuri băutura.
- Atunci când prepari cocktailuri, respectă mereu cantitatea ingredientelor și modul de preparare a băuturilor, exact ca atunci când faci prăjituri. După ce ai prins puțină experiență, îți poți lăsa creativitatea să zboare și să improvizezi.
Despre vin…
- Poate că ai mai observat și tu că aceeași sticlă de vin servită la restaurant poate să aibă un gust mai bun ca la tine acasă. În caz că ai avut parte și tu de experiența asta, cel mai probabil că ai omis un pas important înainte de servire, și anume decantarea vinului. Atunci când pașii servirii sunt respectați și vinul este turnat într-un decantor, aerat și curățat de depuneri, acesta își va prezenta adevărata aromă, gust și valoare.
- Asigură-te că ai 2-3 sticle de vin alb la frigider. Vinul alb merge bine la petreceri, fiind o băutură ușoară și răcoritoare.
- Servește întotdeauna vinul alb rece, dar nu exagera. Ideal este să scoți sticla din frigider cu 10 minute înainte de a fi servit. Iar vinul roșu să-l servești puțin mai rece ca temperatura camerei.
- Vinul alb se servește înaintea celui roșu, iar vinul dulce după cel sec.
- Pentru oaspeții care nu beau vin roșu, vinul rosé poate fi o necesitate. Păstrează o sticlă pentru orice eventualitate.
Alte aspecte importante de luat în considerare…
- Calculează în general 1 kg de gheață pe persoană. Dacă nu încape toată gheața în congelator, pune-o într-o ladă frigorifică sau într-un bol mai mare și ține-o într-un loc răcoros. În sezonul rece, poți lăsa gheața afară pe balcon sau terasă.
- În cazul în care nu încap băuturile în frigider, umple o frapieră sau un bol mare cu gheață și lasă băuturile să se răcească. Nu uita să așezi întâi băuturile, apoi gheața peste ele. Astfel, aerul rece se poate deplasa în jos, ceea ce înseamnă că gheața va fi mult mai eficientă.
- Cu cât e vremea mai caldă, cu atât mai multă băutură se vor hidrata invitații tăi. La petrecerile organizate în spațiu închis, oferă atenție și temperaturii din interior.
- Pe platformele de streaming poți găsi și crea ușor playlist-uri de muzică pentru petreceri. Iar grupul de invitați (pe care l-am menționat la începutul articolului) este de mare folos la acest capitol, deoarece te poți asigura că fiecare invitat își va auzi piesele preferate.
- Un sfat pe cât de banal, pe atât de folositor. Pune în coșul de gunoi mail multe pungi și vezi cât timp și efort economisești atunci când vine vorba de curățenie. Gunoiul se adună rapid la o petrecere, iar înlocuirea constantă a sacilor poate fi un lucru enervant.
- Pentru gazdele care stau la bloc (și nu numai): atenție mare la zgomot! Dacă vrei să te bucuri în viitor de cât mai multe petreceri acasă, anunță-ți vecinii din timp despre sosirea prietenilor tăi. Un gest micuț, dar foarte important de respectat, asta în cazul în care nu vrei să fii cunoscut ca vecinul cu probleme din scară..
Și nu în ultimul rând, pentru ca următoarea petrecere să fie cât mai ușoară și distractivă de organizat, încheiem lista cu încă 2 lucruri esențiale:
- În loc să cari singur sticlele din magazin, comandă băuturile necesare online, din confortul casei tale. La Top Drinks poți alege dintre zeci de băuturi pe care ți le livrăm în termen de 3 zile, oriunde în țară. Pe de altă parte, ai livrare gratuită la toate comenzile de peste 250 RON și garanție pentru înlocuirea produselor deteriorate în timpul transportului.
- Apasă pe butonul de mai joș și descarcă ghidul gratuit, care va transforma organizarea următoarei petreceri într-o joacă de copii. Acesta cuprinde rețete, checklist-uri de cumpărături, dar și un ghid care te ajută să calculezi ușor cantitatea de băutură de care vei avea nevoie.