Înregistrare / Autentificare

struguri vin rosu primitovo
Ce este un vin Primitivo – Vinul care împletește istoria cu aromele Pugliei

În lumea vastă și fascinantă a vinurilor, există un soi care stârnește curiozitatea și pasiunea iubitorilor de vin: Primitivo. Acest soi de struguri, cunoscut pentru intensitatea sa aromatică și complexitatea gustativă, își are originile în inima Italiei, devenind rapid un favorit al cunoscătorilor. Dar ce este, de fapt, vinul Primitivo și ce îl face atât de special?

Ce este mai exact vinul Primitivo și cum se produce?

Vinul Primitivo este produs din struguri Primitivo, un soi vechi care se crede că are origini antice. Numele “Primitivo” provine din latină, sugerând maturarea timpurie a strugurilor. Este recunoscut pentru culoarea sa intensă, aproape neagră și pentru profilul său aromatic bogat, cu note de fructe negre, precum cireșele și prunele, condimente și o notă ușor dulceagă.

Originea soiului Primitivo

Deși există dezbateri cu privire la originea exactă a soiului Primitivo, se crede că a fost adus în regiunea Puglia (sudul Italiei) din zona Balcanilor sau din Grecia Antică. Primitivo a găsit un teren fertil în Puglia, unde clima mediteraneană și solurile bogate au favorizat dezvoltarea sa. Astăzi, este strâns asociat cu această regiune, devenind simbolul vinicol al zonei.

Caracteristici de cultivare

Strugurii Primitivo preferă climatul cald, însorit, cu expunere bună, care ajută la maturarea timpurie a acestora. Sunt cultivați predominant în Puglia, în special în zona Taranto și în jurul orașelor Manduria și Gioia del Colle. Datorită pieliței groase și a rezistenței la diverse condiții climatice, strugurii Primitivo sunt relativ ușor de cultivat, ceea ce contribuie la popularitatea lor în rândul viticultorilor.

Profilul aromatic și gustativ

Vinul Primitivo se distinge printr-o complexitate impresionantă. Aromele dominante includ fructe de pădure negre, prune uscate, cireșe, condimente și adesea note de vanilie și cacao, datorită maturării în butoaie de lemn. Pe palat, vinurile Primitivo sunt pline, rotunde, cu taninuri bine integrate și o aciditate echilibrată, ceea ce le conferă o structură impresionantă și un potențial bun de învechire.

De ce să încerci vinurile Primitivo?

Vinurile Primitivo sunt alegerea perfectă pentru cei care apreciază vinurile roșii bogate și pline de personalitate. Excelent alături de mâncăruri robuste, cum ar fi carnea roșie, preparatele la grătar sau brânzeturile maturate, Primitivo poate transforma o masă obișnuită într-o experiență culinară memorabilă.

Iar pentru a intra în lumea acestui soi de struguri, care continuă să fascineze și să încânte palatul iubitorilor de vin din întreaga lume, noi îți recomandăm vinurile Manonera Primitivo Di Manduria DOP și Macchia Primitivo Di Manduria DOP. Acestea nu doar că sunt 2 vinuri reprezentative ale soiului Primitivo dar au și un raport calitate preț excelent!

Leave a Comment

Cele mai populare Articole

X
Scroll to Top